YARGITAY KARAR TAHLİLİ NASIL YAPILIR?

Yargıtay karar tahlili, 5 aşamalı olarak yapılan bir çözümleme ve bu aşamalar sonucunda yorum yaparak, kendi hukuki görüşümüzü ortaya koymamızla son bulan bir değerlendirmedir.

  1. Olay ve Olayın Sınırlarının belirlenmesi

            Bu aşamada kararda ki olay ve olayın derecesi- sebebi tespit edilir. Tespit edilen olaY kısa ve öz cümlelerle yazılır.

  • Çözülmesi Gereken Hukuki Uyuşmazlık

Bu aşama kararın yazılmasına sebep olan olaydır. Hukuki nitelendirmeye yargı mercilerinde ( ilk derece mahkemesi, istinaf, temyiz ) farklı değinilmiş olabilir fakat; bu aşamada olayda yer alan hukuki uyuşmazlık üzerinde durulmalıdır.

  • Uyuşmazlığa Dayanak Olan Yasa Maddeleri

            Kararda söz konusu olan mevzuat ve diğer ( doktrin – karar) hükümleri yazılmalı ve eksik olan dayanak madde var ise, eklenmelidir.

  • Yargı Süresi Boyunca Yer Alan Organların Görüşleri

            Tüm yargı organlarının görüşlerine kısa olarak değinilmelidir.  Görüşler benzer ise bir grup haline getirilmelidir. Bu aşama sayesine kişisel kanaatte katıldığımız – katılmadığımız hükmü veya hükümleri belirlerken hangi organın görüşü olduğunu kolayca saptayabiliriz.

  • Kişisel Kanaat (Hukuki Kanaat):

            Kararı bu aşamaya kadar değerlendiren kişi artık karar hakkında kişisel bir görüş oluşturmalıdır ve bunu gerekçesi ile belirtmelidir. Hukuki kanaatte sanılanın aksine doğru veya yanlış yoktur. Değerlendiren kişi karşı oya katılabilir, kendisi bir görüş belirtebilir veya karara katılabilir. Bu kanaatin en önemli kısmı ise ÖZGÜN olmaktır…

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir